Miodobranie

Just another WordPress.com site

Miód to lekarstwo na wszystko!

leave a comment »

Cukry, biopierwiastki, enzymy, witaminy, amino­kwasy – to wszystko znajduje się w miodzie. Od wieków stosowany był jako środek wykrztuśny i uśmierzający kaszel. Dziś nauka potwierdza mądrość medycyny ludowej.

We wszystkich kulturach świata miód uznawa­ny byt za lekarstwo. Wiadomo, że wzmaga działanie naturalnych środków przeciw przeziębie­niom. Właściwości lecznicze miodów są jednak różne. Wpływ na to ma pora roku, w jakiej miód powstawał i był zbierany, sposób przechowywania oraz kwiaty, z których pszczoły spijały nektar.

Miód akacjowy – pomaga na kłopoty żołądkowe. Dwie łyżki rozcieńczone w szklance letniej wody i wypijane na czczo regulują trawienie, likwidują za­parcia.

Miód wielokwiatowy – dwie, trzy łyżeczki dzien­nie zjadane systematycznie zimą pomagają organi­zmowi łatwiej znosiç wiosenne alergie.

Miód lipowy – działa rozgrzewająco i kojąco przy schorzeniach oskrzeli, zatok, kaszlu i przeziębieniu. Jest skuteczny zwłaszcza w stanach osłabienia. Ma także właściwości uspokajające.

Miód gryczany – działa odtruwająco i uodparniająco na organizm.

Miód spadziowy – zalecany przy schorzeniach układu krążenia i kłopotach z sercem. Leczy nieżyty górnych dróg oddechowych i gardła. Polecany też w stanach wyczerpania fizycznego i okresach stresu.

Miód wrzosowy – pomaga przy chorobach pę­cherza moczowego, nerek i prostaty. Najlepiej w cią­gu dnia popijać miód rozcieńczony w wodzie z do­datkiem soku cytrynowego i łyżeczki oliwy.

WARTO WIEDZIEĆ

– W tempera­turze powy­żej 80° C, miód traci swoje lecznicze właściwości.
– Aby miód zachował na długo swoje cenne właściwości, trzeba go przetrzymywać w szczelnym naczyniu, w ciemnym, suchym i raczje chłodnym (do 20° C) miejscu.
– Dobrze jest dodawać miód do naparów z ziół, np. lipy – to zwiększa egfekt zdrowotny.
– Miód lipowy pobyusza wydzielanie i odkrztuszanie śluzu. Gdy dokucza nam kaszel, możemy zastosować inhalacje z miodu, podczas których wdycha się zawarte w nim olejki eteryczne.
– Znajdujące się wmiodzie substancej i związki chemiczne działają jak antybiotyki.
Cukry, biopierwiastki, enzymy, witaminy, amino­kwasy – to wszystko znajduje się w miodzie. Od wieków stosowany był jako środek wykrztuśny i uśmierzający kaszel. Dziś nauka potwierdza mądrość medycyny ludowej.

We wszystkich kulturach świata miód uznawa­ny byt za lekarstwo. Wiadomo, że wzmaga działanie naturalnych środków przeciw przeziębie­niom. Właściwości lecznicze miodów są jednak różne. Wpływ na to ma pora roku, w jakiej miód powstawał i był zbierany, sposób przechowywania oraz kwiaty, z których pszczoły spijały nektar.

Miód akacjowy – pomaga na kłopoty żołądkowe. Dwie łyżki rozcieńczone w szklance letniej wody i wypijane na czczo regulują trawienie, likwidują za­parcia.

Miód wielokwiatowy – dwie, trzy łyżeczki dzien­nie zjadane systematycznie zimą pomagają organi­zmowi łatwiej znosiç wiosenne alergie.

Miód lipowy – działa rozgrzewająco i kojąco przy schorzeniach oskrzeli, zatok, kaszlu i przeziębieniu. Jest skuteczny zwłaszcza w stanach osłabienia. Ma także właściwości uspokajające.

Miód gryczany – działa odtruwająco i uodparniająco na organizm.

Miód spadziowy – zalecany przy schorzeniach układu krążenia i kłopotach z sercem. Leczy nieżyty górnych dróg oddechowych i gardła. Polecany też w stanach wyczerpania fizycznego i okresach stresu.

Miód wrzosowy – pomaga przy chorobach pę­cherza moczowego, nerek i prostaty. Najlepiej w cią­gu dnia popijać miód rozcieńczony w wodzie z do­datkiem soku cytrynowego i łyżeczki oliwy.

WARTO WIEDZIEĆ

– W tempera­turze powy­żej 80° C, miód traci swoje lecznicze właściwości.
– Aby miód zachował na długo swoje cenne właściwości, trzeba go przetrzymywać w szczelnym naczyniu, w ciemnym, suchym i raczje chłodnym (do 20° C) miejscu.
– Dobrze jest dodawać miód do naparów z ziół, np. lipy – to zwiększa egfekt zdrowotny.
– Miód lipowy pobyusza wydzielanie i odkrztuszanie śluzu. Gdy dokucza nam kaszel, możemy zastosować inhalacje z miodu, podczas których wdycha się zawarte w nim olejki eteryczne.
– Znajdujące się wmiodzie substancej i związki chemiczne działają jak antybiotyki.

Reklamy

Written by Mariola S.

Sierpień 16, 2010 @ 9:45 am

Napisane w Uncategorized

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: